Η εύφορη Βίβλος ή Τρίποδες, το χωριό με τα δύο ονόματα, στο νησί της Νάξου, το νησί του Δία και του Διονύσου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ευλογημένο και να παράγει 'όλου του κόσμου τα καλά'. Τα ντόπια κρέατά της είναι φημισμένα, όπως βέβαια και τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά της προϊόντα. Η γραβιέρα Νάξου έχει κερδίσει από το 1996 τη διάκριση της ονομασίας προέλευσης. Παρασκευάζεται σε κεφάλια του 1, 3 και 10 κιλών και έχει γεύση πλούσια με έντονη αίσθηση ξηρών καρπών και βουτύρου. Το 'αρσενικό' είναι σκληρό, κίτρινο τυρί, επιτραπέζιο ή για τρίψιμο, που παράγεται από μείγμα φρέσκου αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος. Η 'ξυνομυζήθρα' στις Τρίποδες γίνεται από κατσικίσιο γάλα και είναι ένα εξαιρετικό τυρί, πλούσιο και κρεμώδες σαν σαντιγί, με μια ξινίλα που θυμίζει γιαούρτι. Φυσικά όταν ξεραθεί γίνεται 'ξυνότυρο', ενώ στο χωριό θα βρείτε επίσης 'ανθότυρο' και 'μυζήθρα'.
Ξακουστά όμως είναι και τα λαχανικά του χωριού, αν και κανένα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη δόξα της ναξιώτικης πατάτας που καλλιεργείται στις Τρίποδες. Η Ναξιώτικη πατάτα, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Πλάκα αλλά και στους Ντουμπακάδες, είναι μια ειδική μικρόκαρπη ποικιλία, σφιχτή και πεντανόστιμη, από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα της κυκλαδίτικης γης. Το χωριό παράγει επίσης ελιές και λάδι, αλλά και γλυκό κρασί.
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων