vivlosfotoΔήμος Νάξου
Αρχική Σελίδα Επικοινωνία





















Παρεκκλήσια - Ξωκλήσια

Στην Eνορία του χωριού ανήκουν 35 παρεκκλήσια και ξωκλήσια που βρίσκονται μέσα και γύρω από χωριό αλλά και στις περιοχές της Πλάκας, των Κεχρεών και των Τουμπακάδων.


Παρεκκλήσια

Οι Άγιοι Ανάργυροι στη θέση «Μποριάδο», η Αγία Φωτεινή στον κεντρικό δρόμο προς τη Χώρα, στη θέση «Κατήφορα», οι Άγιοι Πάντες, ο Άγιος Δημήτριος στου «Περατσή», ο Άγιος Ραφαήλ στον «Μπλουμά» και η Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου είναι μερικά μόνο από τα παρεκκλήσια της Ενορίας.

pera_panagia1

Ένα από τα πιο όμορφα παρεκκλήσια είναι το γραφικό εκκλησάκι της Πέρα Παναγιάς, χτισμένο σε ένα μικρό υψωματάκι που αγναντεύει το χωριό και τα Λιβάδια. Σε έγγραφο του 1822, σε νοταρικό κώδικα της Νάξου συναντούμε το παρεκκλήσι με την επωνυμία «Παναγιά η Ορφανή». Αλλά και σε παλαιότερο έγγραφο του 1773, παλαιού νοταρικού κώδικα διαβάζουμε: «στην τοποθεσία του Μπλουμά στην Παναγιά την Αρφανή...». Το παρεκκλήσι γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες απ' όλο το νησί.

agios_nektarios1

Εν συνεχεία συναντούμε τον Προφήτη Ηλία με τη μαγευτική θέα, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (Χριστός) επάνω στο «Πλευρό», την Αγία Βαρβάρα στου «Μοϊζέ» αλλά και τον Άγιο Νεκτάριο στο λόφο «τ' Άρκουλα», απ' όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τη θέα του χωριού ως κάτω τη θάλασσα.


Ξωκλήσια

Ακολουθώντας το δρόμο προς την Πλάκα συναντάμε τα ξωκλήσια των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Σώζοντα. Από τα πεζούλια που υπάρχουν στον προαύλιο χώρο του ναού, ο επισκέπτης μπορεί να αγναντέψει την πεδιάδα της Πλάκας.

agios mat8aios

Λίγο πιο κάτω, στα «Τρανά χωράφια», σε μικρή απόσταση από τον αρχαίο πύργο της Πλάκας, βρίσκεται ο Άγιος Ματθαίος, που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι χτισμένος πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική, που κι αυτή πάλι με τη σειρά της είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό. Έξω από το ναό διακρίνει κανείς παλαιά μάρμαρα, κιονίσκους και μία μεγάλη μαρμάρινη κολυμβήθρα με ανάγλυφους σταυρούς. Πριν χρόνια, στο δάπεδο του προαυλίου διασωζόταν τμήμα ψηφιδωτού με παραστάσεις «ιχθύων», των πρωτοχριστιανικών χρόνων.

agia_paraskeui2

Στην ίδια περιοχή βρίσκονται ακόμη ο Άγιος Βλάσιος, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Γεώργιος, ο Ταξιάρχης καθώς και η Αγία Παρασκευή. Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής «στ' Αφεντικά» είναι από τα αγαπημένα των Τριποδιωτών. Η Αγία, προστάτιδα των ματιών, θεωρείται θαυματουργή κι οι κάτοικοι διηγούνται για το ξωκλήσι ένα σωρό παραδόσεις και θαύματα, ίσως γιατί η μοναχική του θέση το έκανε παλιότερα συχνό καταφύγιο των Τριποδιωτών στις, συνηθισμένες για την περιοχή, κουρσάρικες επιδρομές.

Την ημέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου), οι Τριποδιώτες αλλά και κάτοικοι από τα γύρω χωριά, συρρέουν στο ξωκλήσι για να λειτουργηθούν. Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολουθεί φαγοπότι στον προαύλιο χώρο με φρέσκα τυριά, ντόπιο κρασί και άλλα εδέσματα που έχουν φτιάξει οι γυναίκες του χωριού. Έπειτα πηγαίνουν στην παραλία του «Καρά» για μπάνιο, ενώ πολλοί κρατούν μαζί τους φαγητά και παρέες-παρέες πάνε στα χωράφια για να φάνε. Μετά πιάνουν το τραγούδι και το χορό, επιστρέφοντας πια αργά το βράδυ στο χωριό.

agioi_theodoroi1

Βαδίζοντας από το χωριό προς την περιοχή των «Κεχρεών» βλέπουμε τον Άγιο Νικόλα τον Πλανά και το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, χτισμένο δίπλα στο μισογκρεμισμένο πύργο. Κατεβαίνοντας προς τον ποταμό των «Ρινιδιών» δεξιά μας βρίσκονται οι Άγιοι Θεόδωροι, ενώ λίγο πιο κάτω, δίπλα στον καταρράκτη και πάνω στο βράχο δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

aagia_kiriaki2

Στη θέση «Μπονάλε» που άλλοτε υπήρχαν καταπράσινα περιβόλια και άφθονα νερά, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου (Σαν Αντόνιο) παλαιότερα καθολικό, σήμερα όμως ορθόδοξο. Συνεχίζοντας στην ιστορική περιοχή των Κεχρεών συναντάμε το βυζαντινό ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, ένα απο τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός, σταυροειδής με τρούλο, αλλά και οι τοιχογραφίες που έχουν μερικά αποκαλυφθεί από τον καθηγητή της βυζαντινής αρχαιολογίας Ν. Δρανδάκη αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του μνημείου αλλά και την ανάγκη της διατήρησής του. Στη γύρω περιοχή θα πρέπει να τοποθετηθεί η θέση του χωριού κατα τα βυζαντινά χρόνια, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα απομεινάρια παλαιών κτισμάτων.

stauropigi2

Νοτιότερα σε μια κορφούλα, βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος, λίγο παρακάτω στις «Κορακιές» άλλο ένα βυζαντινό ξωκλήσι, ο Άγιος Κωνσταντίνος, ενώ στη θέση «Μιομάμπελα» η Αγία Θέκλα και ο Άγιος Γεώργιος. Στη συνέχεια, ο Ιερός Ναός του Τίμιου Σταυρού, κάτω από τα καταπράσινα πλατάνια, τις πικροδάφνες και τις αλυγαριές της ρεματιάς στη θέση Σταυροπηγή. Παλιότερα κάτω από το ξωκλήσι έβγαινε νερό, αγίασμα. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ξωκλήσι, αφού αναφέρεται σε έγγραφο ήδη από το 1557. Προς το οποίο οι Τριποδιώτες ανέκαθεν έδειχναν μεγάλη ευλάβεια, αφού συχνά αναφέρεται σε πολλά αφιερώματα. Το πανηγύρι του γίνεται στις 14 Σεπτεμβρίου και συγκεντρώνει προσκυνητές όχι μόνο από τις Τρίποδες αλλά και από τα γύρω χωριά.

agia_sofia2.jpg

Τον κατάλογο των εξωκλησιών συμπληρώνουν ο Άγιος Ευφραίμ, ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο δρόμο προς τους «Τουμπακάδες», ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Κυριακή «στ' Αυλιά», αλλά και η νέο-ανεγερθείσα Αγία Σοφία στους «Μπλουμάδες».




Δείτε Φωτογραφίες >>





Valid HTML 4.01 Transitional Site Map | Privacy Policy | Powered by: © 2010 Ιωάννα Απειρανθίτου                     
Copyright:© 2010 Σύλλογος Τριποδιωτών Νάξου "Η Βίβλος" και Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων